Başlıktaki söylem çok tanıdık değil mi ama ilk olarak volkswagen’in 2003 yılı golf serisi için hazırlanan reklam için kullanılmıştı.
“LEGENDS NEVER DIE”
Merak edenler için link bırakayım
Gerçekten Golf serisi hiç ölmedi aslına bakarsanız şekil bile “çok” değiştirmedi. Belki de bu reklamın etkisindendir içten içe vw ye sempati duymuşumdur. Gerçekten de ülkemizde “tospa” diye bilinen vw new beetle hatchback arabalar konusunda efsanedir ve hatchback türünün bu denli yayılmasında öncüdür.
Tıpki hatchback arabalar gibi ICOlarda efsanelerdir. Yahu ne alaka diyorsanız önce okuyun.
ICOlar fon toplamak için muazzam araçlardır. Şöyle düşünecek olursanız. Dünyanın herhangi bir yerinden bırakın “hisse almayı” sadece ve sadece para göndermek isteseniz bile bir sürü bürokrasi ve masraf ile karşılaşacaksınız. Yurtdışı hisseleri almak tam bir bela iken bizim kendi borsamızda bile hisse almak için aracı kuruluşa ihtiyacımız var. ICO lar ise bu konuda müthiş bir kolaylık sağlıyor. İstediğin fikre ya da “hisseye” anında hiç bir regülasyona takılmadan neredeyse bedavaya ve hiç beklemeden yatırım yapabiliyorsun. ICOların sağladığı kolaylık kesinlikle tartışılmaz lakin böyle bir yeniliği suistimal eden “hava satan, cennetten arsaya ICO yapan (şaka değil) kimseler de yok değil.
2017–2018 boğa marketinin gerçekleşmesinde yegane olmasa da aslan payı ICOlarındır. Yeni bitcoin yeni ethereum olmak isteyen binlerce proje ICO yaparak var oldu. Yatırımcılar BTC’de fırsat kaçtı yeni 1000x yapacak coin hede coin ya da hödö coin diyerek bu tokenlara saldırdı/ saldırmaya devam ediyor. Tabii bu hede/hödölerin çok büyük çoğunluğu yatırımcısından çok proje sahibini zengin ettiği için eskisi gibi (2018) popüler değiller. 2018 ICO larının büyük bir çoğunluğu müthiş zararda. Bazı tokenların ICO performanslarına bakarken 0.01x yapan hatta 0x yapan ICOlar var. Yani yatırdığın parayı 100 kat zarara uğratmış ya da komple yoketmiş.
2018'de kayıt altına alınan 1258 ICO toplamda 8 milyar dolara yakın para toplamış (Kaynak: icodata.io)
2019'un ilk çeyreğinin bitmesine 15 gün kala ise 52 ICO sadece 51 Milyon dolar para toplamış.
Aslında ICO performansları marketin durumunu anlamak için çok tutarlı bir gösterge. Yani yakın zamandaki ICOların ROIsi marketin durumunu belirliyor.
Nasıl mı ?
2018 boyunca ayı marketteydik aynı şekilde ICOlar da yatırımcılarını rekt etti. 2019'da ise Binance’in öncülük ettiği bir akım var. Yeni bir ICO modeli sayesinde ICO ya katılmayı başaranların hepsi şu ana kadar kar etmeyi başardı. Aynı şekilde markette bir süredir yeşil. Hatta rivayete göre al sat yaparak kar edenler bile varmış :).
Aslında binance ilk açıldığında ICO platformu vardı. Çin hükümeti 2017 yılında tüm çin borsalarını kapatıp. Tüm yapılmış ICOları delist ettirip borsadan alınan tokenların bedelini refund ettirince kapatılmıştı. Enteresan zamanlardı Binance LLT-ELC-BTM-YOYO-WTC-ve -HCC tokenlarını delist etmişti hatta kendimle alakalı bir anektod vereyim benim elimde 1 dolardan aldığım BNBler vardı. Panikle beraber eldekilerini 75 cente satarak bugüne kadar BNB tokendan zarar eden yegane kişi olmuş olabilirim.
Binance, Çinden çıkıp iyiden iyiye globalleşince artık Çin korkusu da kalmadı platformu tekrardan aktifleştirdi. Önce BTT sonra FETCH ICOlarını yaptı sırada CELER var.
Binance’in olimpiyat meşalesini taşıdığı yeni ICO modeline farklı “janjanlı” isimler veren diğer borsalarda pastadan pay alma peşindeler…
Binance Launchpad’ten sonra
Bittrex IEO
Okex Jumpstart
Huobi Prime ve
Son olarak bitmax’ın da bir ICO yapılanması içine girdiğini biliyoruz.
Hatta Bittrex ilk ICOsunu bugün yapacaktı lakin proje sahipleriyle (RAID token) bir anlaşmazlıktan dolayı iptal ettiler. Tabii bu ICO modelinin de sonsuza kadar karlı olacağını düşünmek çok saçma ve yanlış olur. Market bu modele de çok uzun süre geçmeden bağışıklık kazanacaktır.
Geçtiğimiz boğanın tetikleyicisi olan efsane ICOlar en azından bir süre daha borsaların desteği ile burada olacak gibi gözüküyor. ICOlardan bahsetmişken ICOlardan en çok nemalanan coin herhalde “şimdilik” Ethereum’dur. Ethereum’un önemli bir kullanım alanını borsa tokenları alacak gibi gözüküyor. Bu silsilenin devam etmesiyle en çok karı ya da roiyi verecek tokenı tespit etmek zor olsa da en büyük zarar gören, <kullanım alanını kaybeden gibi keskin konuşmak istemesem de> kullanım alanı kesinlikle daralan Ethereum olacaktır.