Blockchainin geleceği ve Dijitalleşme

Muhabbit
2 min readJan 16, 2019

--

Kodak, Casio hatta Yahoo, Ericsson bir çok teknoloji devi dijitalleşmeye ayak uydur(a)madan. Tarihin tozlu sayfaları arasındaki yerini aldı/ almaya devam ediyor.

Kodak’ı dijital fotoğraf makineleri, akıllı telefonlar (Bir ICO yapmaya kalktılar ellerine yüzlerine bulaştı)…

Casio’yu akıllı saatler…

Yahoo’yu kendi iş bilmezlikleri ve Google elimine etti.

Dinazor yöneticilerin yerini değişime açık ileri görüşlü insanlar aldı. TV kanallarının yerini Youtube. Film yıldızlarının yerini Youtuberlar aldı.

Gelecekte paranın dijital formlarda kullanılacağından herkes emin. Yani kağıt para kullanımının azaldığı zaten ortada. Hali hazırda Asya ülkelerinde Wechat ve Alipay gibi mesajlaşma uygulamalarına entegre edilen sistemlerle mobil cihazınızla ödeme yapabiliyorsunuz. Soru şu bu para güvenilirliği her gün sarsılan merkez bankalarına mı ait olacak yoksa tamamen merkezden bağımsız bir “dünya parası” mı olacak ?

Bu savaşta Bitcoin’in artıları

1-Transparanlık

Blokzincirin belki de en büyük avantajı evveliyatında en büyük dezavantajı olabilir. Araştırmaya göre 2011 yılında bitcoin transferlerinin %90'ını “karanlık işler” için kullanılıyordu. 2018 yılında ise bu oran %10'a düşmüştü. FBI çalışanları blokzincir üzerindeki “karanlık işler” için yapılan transferlerin takibi kolaylaştırdığını iddia ediyorlar. Yani bir zamanlar suçluların para aklama ya da para kaçırmak için kullandığı sistem şu anda güvenlik güçlerinin de blokzinciri tanıması ve öğrenmesi ile suçluların bir anda korkulu rüyasına dönüşmüş durumda. Ayrıca son zamanların en popüler oyunlarından biri olan Fortnite bile son zamanlar “kara para aklamak” için kullanılıyormuş. Çalıntı kartlarla “oyun içindeki para” alınarak daha ucuza başka kimselere satılarak para aklanıyormuş. Bunun yanında bir çok blockchain üzerinde chainin transparan doğasından dolayı para aklamak imkansız.

https://variety.com/2019/gaming/news/fortnite-money-laundering-1203108363/

Yakın zamanda Cryptopia hacklendi toplam hackin 20m doları açtığı tahmin ediliyor. Lakin transparanlık sayesinde topia hackerinin hareketleri takip ediliyor. Bugün gün içinde hacker çaldığı coinlerin bir kısmını çeşitli borsalara (KYCsiz işlem yapan) attı. Bu paraları takip edenler Binance CEO’su CZ’yi uyarınca Binance ilgili fonları bloke etti. İlgili yazı dizisi aşağıda

https://twitter.com/cz_binance/status/1085511601665368065

2- Değişmezlik

Blockchainde işlemler henüz geri alınamıyor. Yani yolladığınız transactionu geri döndürmenin bir yolu yok. Bu bakış açınıza göre pozitif ya da negatif yorumlanabilir. Yapılan işlemlerin daha sonradan değiştirilememesi ve suç unsurlarını delil karartmalarının önüne geçilmesi “karanlık işlemlerin” önüne geçmekte faydalı olabilir. Sonuçta çok kişi Bu aslında Aslında bunun üzerinde de çalışmalar var Bittorent’in kurucusu Bram Cohen, Chia network adını verdiği değiştirilebilir bir blockchain üzerinde çalışıyor.

3- Dijitalleşme

Yazının girişinde bahsettiğim dijitalleşen dünya. Bu cümlelerin klişe gözüktüğünü biliyorum ama dijitalleşme her alanda ilerliyor. Bazı teknolojiler gerçekten kalıcı olurken bazıları da kısa süreli hype yaratıp modası geçince rafa kaldırılıyor. Bence geçen 2 senenin en “trend” kelimeleri “VR, AI, Blockchain” idi. Ben bu hype kelamların 3 üne de para yatırdım. VR gerileme sürecinde AI hala beklenen patlamayı yapmadı. Blockchain ise söylemeye gerek yok henüz iyi gitmiyor.

Hayatlarımızda 10 yıl önce olmayan dronelar, robotları vb. varken umarım bitcoin ve farklı blockchain uygulamaları da hayatımıza adapte olan teknolojilerden biri olur.

--

--

Muhabbit
Muhabbit

Written by Muhabbit

Kriptoya dair her şey, tek yerde. #Bitcoin, #Blockchain, #altcoin haber, bilgi ve analiz. https://linktr.ee/muhabbitcom

No responses yet