2019 Yılında Beklenen Projeler Serisi <Beam>

Muhabbit
8 min readFeb 19, 2019

--

Bu aralar çokça hakkında içerik üretilen ve spekülasyon yapılan LTO ve FETCH’i şimdilik atlayarak listedeki bir sonraki projeye geçiyorum BEAM.

Beam’e geçmemin bir diğer önemli sebebi de Beam’in kader yoldaşı olan GRIN yakın zamanda hem Bittrex hem de Poloniex’te listelenmiş olması. Yakın zamanda Beam’in de hotbitten daha kaliteli borsalarda listelenmesi şaşırtıcı olmaz.

Bu iki coinin ortak yanı ise 2016 yılında “Mimblewimble” (MW) başlığıyla yazılan bir makaleye dayanıyor (aslında daha da eskiye :) ). O gün bugün de birisini anarken diğerini anmamak olmuyor.

İlgili makaleyi okumak isterseniz link aşağıda

Makalenin yazarı ise “ Tom Elvis Jedusor” kod adını kullanan bir kişi bu isim ise Harry Potter serisindeki kötü adam Lord Voldemort’un isminin fransızcası. Aslına bakarsanız teknolojinin kendi ismi de Harry Potter serisi ile ilgili. Harry Potter serisinde “dil bağlama” büyüsü olarak da bilinen “mimblewimble” büyüsü aslında Beam ve Grin’in vizyonu olan kriptografik işlemlerde de gizliliğe atıfta bulunuyor.

Mimblewimble’ ın bu denli popüler olup bunu kullanan ilk coinlerin topluluk tarafından kabul edilip borsalarda hızlıca listelenmiş olması çok da şaşırtıcı olmamalı lakin 2016 yılında temeli atılan teknolojinin yaratıcılarının bitcoin ile yakından alakalı olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden GRIN hızlıca borsalar ve topluluk tarafından kabul gördü. MW (Bundan sonra)

GRIN, CUCKOO denilen çok kullanılmayan bir PoW algoritmaya sahipken BEAM Equihash algorithma kullanıyor. GRIN takımı tamamen anonim iken BEAM projesinde görev tanımları yapılmış anonim olmayan profesyoneller çalışıyor. Bunlar dışında takımların fon modellemeleri de farklılık gösteriyor. GRIN topluluktan geliştirmeye devam edilmesi için bağış yapılmasını bekliyor (şu ana kadar bağış toplama işinin iyi gittiği söylenemez) ayrıca Poloniex GRIN al satlarından kazandığı paranın bir kısmını proje geliştiricilerine yollayacağını açıkladı. Beam ise block ödüllerinden bir kısmını proje geliştirilmesi devam edilsin diye geliştirme fonuna ayırıyor. Aslında bu yönleriyle GRIN’i Monero’ya BEAM’i de Zcash’e benzetmek mümkün.

İki projede çok önemli lakin yatırımcı gözüyle bakacak olursak GRIN’in 3 büyük borsadan ikisine girmiş olması ve kardeşi BEAM’ın henüz hiç birine girmemiş olması beni bu yazıyı yazmaya itti.

BEAM whitepaperındaki Beam blockchainin performasını açıklarken söyledikleri sözler açıkçası beni projenin geleceği için umutlandırdı.

“Beam’in performasının şu anda gizlilik odaklı coinlerden ve bitcoinden daha hızlı olduğunu ama hala daha “medium of exchange” olarak kullanılması için yeterli olmadığını itiraf etmişler. Bunun dışında “ikinci katman” geliştirmelerine yoğunlaşacaklarını ama Beam’in aslında Store of Value olarak kullanılacağını düşündüklerini söylemişler. Bu dürüstlük açıkcası hoşuma gitti.

Beam’i Bulldog’un Meşhur FA check listine göre analiz edeceğim bilmeyenler için ilgili listeyi bırakıyorum

Niceliksel Temel Analiz

1- Marketcap

Sadece 7 milyon dolar market capi var ve 5 milyon dolardan bu yana konuşuyoruz. Herhangi büyük bir borsaya girmeden 284. sırada marketcapte. Kardeşi GRIN ise daha 177. sırada. İki coininde mining ile beraber sirkülasyondaki sayıları artmaya devam ediyor. Fiyatlarını bilemem ama bu projelerin ikisinin de bir gün ilk 100'e gireceği gün gibi ortada.

2- Sirkülasyondaki coin miktarı

Proof of Work algorithmasını kullanan coinlerin tamamında olduğu gibi mine edilen coinler piyasaya girdikçe dolaşımdaki miktar artacak. Toplam arz 262 milyon iken şu an dolaşımda olan miktar 6 milyondan biraz az.

3- Toplam Arz

Bir üst satırda yazdığım üzere toplam üretilecek BEAM coin sayısı 262.800.000 adet. Bu adetin 22xx lü yıllara kadar kazılması öngörülüyor. Yani torunumuzun torunumuzun torunu vs…

4- Enflasyon

Bence coinlerin en önemli verisi bu farkettiyseniz coinlerin dedim tokenlarda enflasyon söz konusu değil onlar kontratla bir kez üretildikten sonra tamamı var oluyor ama coinler sürekli olarak ya kazılarak ya da stake edilerek devamlı olarak dolaşımdaki miktarı artıyor.

Beam’in enflasyonu 5 yıl sonra halving ile (eminim bu kelimeyi artık ezberlediniz) şiddetli bir şekilde azalıyor. İlk yıl her blokta 100 Beam varken ikinci yıldan itibaren 5 yıl boyunca 50' ye daha sonra 25'e düşüyor. Yani 5 yıl içinde birim zamanda üretilebilecek Beam sayısı 4'te 1'e düşüyor

Beam emisyon grafiği

5- Coin dağılımı

Beam’in daha önce Zcash’e benzeyen bir yöntem ile fon sağladığını yazmıştım. Her blocktan gelen ödülün %20'si Beam’in geliştirme fonuna gidiyor. Şu ana kadar Beam takıma giden 876 Bin adet coin var. Beam (ve Grin) adil bir başlangıç ile mininge başladığı için (ICO, Premine ya da Presale) olmadığı için klasik token ekonomisiden bahsetmek de mümkün olmuyor.

Beam Explorer

6- ICO durumu

ICO yok Premine yok Presale yok. Sadece 20% geliştirme fonu var. Yani kazdıklarımızdan bir miktar haraç kesiyorlar. Lakin bu kestikleri haracın değerli olması için çalışmaları lazım. O yüzden takım çalışmalı ki block ödülünden kazandığı yüzde 20 değerli olsun.

7- Fiyat

Fiyat çıktığından bu yana bir hayli değişiklik gösterse de GRIN kadar trajik bir durum yaşanmadı (Grin’i ilk çıktığında 265 dolara alanlar oldu şu anda fiyatı 5 dolar). Şu anda 1.2 dolar seviyesinde olan Beam yeni çıktığında en fazla 3.15 dolara kadar fiyatlanmış.

a- Rekor fiyat 3.15 dolar en düşük fiyat ilk çıktığı günleri gözardı edersek 1 dolar bandı en düşük fiyat diyebiliriz.

b- Ocak ortasında çıktığı için henüz bir döngü oluşturmuş değil

c- Bitcoin’in “Bart”larına tepki vermeyen var mı ?

6- Rakiplerine karşı değerlenmesi

Aslında tüm yazı boyunca rakibi ve kardeşi diyebileceğimiz projelerden bahsettik.

Rakibi olabilecek projeler

  • Grin: Mutlak merkeziyetsiz yola çıktılar kesinlikle daha popülerler ama projenin sürdürülebilirliği için para lazım bunu çözerlerse kesinlikle gizlilik alanındaki coinler arasında iddialı kalacaklardır.
  • Monero: Monero, şu anda gizlilik coinlerinin kralı :). Bulletproof ile beraber gerçekten hız konusunda çok önemli bir yol da katettiler ama yine de onlarda Mimblewimble’ı chaine eklemeyi planlıyorlar. MW projeler başarılı olursa artık ciddi bir rakiple karşı karşıya olacaklar demektir.
  • Zcash: Gizlilik coinleri arasında en zayıf halka :/. Monero gibi çağı yakalamaya çalışmazlarsa işleri zor.

7- Market- Borsalar

Beam kaydedeğer hiç bir borsada listeli değil sadece ismi çok kötü bilinen hotbitte hacimli bir şekilde al sat yapılıyor. Hacim konusuna ayrı bir tırnak açmak lazım. Toplam hacmin %95'i hotbitte bu bir eksi. Günlük hacim ise marketcap ile neredeyse aynı! Burası da bir eksi. Yani hotbitte günlük satılan coin sayısı piyasada gezen arz ile aynı sayıda. Tabii ki aynı coinler birden fazla satılabilir ama bu rakam abartı.

8- Konsensus modeli

Yine tekrar ediyor gibi olacak ama Beam equihash algorithmasının modifiye bir versiyonu kullanmaktadır.

9- Github aktivitesi

Niteliksel Temel Analiz

1- Kullanım alanı

Beam takımının planlamasına göre Beam, Store of Value olarak kullanılmak üzere tasarlanmış. Yani yatırım amaçlı insanların bunun değerleneceğini düşünerek ve inanarak alacağını ve değer saklama aracı olarak işlev sunacağını düşünmüşler. Kriptoparalar son bir senedir değer saklama aracı olarak berbat performanslar sergilediler. Tabii bu kriptoparalar boğa marketi gören kriptoparalardı. Yakın zamanda çıkan projelerin SOV performansını zaman gösterecek.

2- Hedef market

Beam, değer saklama aracı (SOV) olmaya çalışan bir gizlilik coini bence tam da olması gerektiği gibi çünkü “Para ile imanın kimde olduğu belli olmaz” lafındaki para kesinlikle bir kriptopara olmalı yoksa fiat paraların kimde olduğunu tespit etmek çok oldukça kolay. Şaka bir yana kimse mal varlığının diğer kişiler tarafından bilinmesini istemez mal varlığını saklamak isteyen ve gizliliğe önem veren kişiler tarafından rağbet göreceğini düşünüyorum.

3-Teknoloji ve Yenilik

Yazının odak noktası olan ve Beam’in çıkış noktası olan Mimblewimble aslında teknoloji olarak en büyük farklılığı. Mimblewimble ın önemli parçasını oluşturan teknolojinin ilk adımları aslında 2013 yılında eski Bitcoin düşmanı yeni Bitcoin geliştiricisi (twitter kullanmadığı için tanımıyor olabilirsiniz) Greg Maxwell tarafından ortaya konulmuş. CoinJoin denilen bir yöntem ile yollanılan transactionlar (coinler) tek tek yollanmayarak toplu halde yollanıp izlenmesi daha zor hale getirilmiş. Ben yazılımcı olmadığım için aslında teknoloji kısmıyla ilgilenen arkadaşların bu konuyla alakalı yorumlarını daha bağlayıcı buluyorum. Mimblewimble tekonolojisi ile ilgili topluluğumuzdan Hakan Yalçınsoy’un çok güzel bir yazısı var okumayanlar için onun linkini bırakıyorum.

4- Takım

Takımdaki bireyler ile ilgili yazılacak çok şey yok. Yukarıdaki linkte tüm takım üyelerinin linkedinleri ve geçmişteki çalışmaları mevcut. Yine de özetle Beam, İsrailli bir startup ve 11 tane uluslararası fondan destek almışlar. Bizim ülkemizden böyle projelerin çıkamıyor olması ise üzücü.

BEAM Venture Capitalleri

Aşağıdaki linkler Beam’e yatırım yapmış fonlar ve bu fonların diğer yatırımlarını gösteriyor. İlgi çekici yatırımlar var.

https://www.crunchbase.com/organization/lemniscap#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/node-capital#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/yeoman-s-capital#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/1kx#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/protos-asset-management-gmbh#section-overview

https://www.bloomberg.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=215526857

https://www.crunchbase.com/organization/continue-capital-a997#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/ceyuan-ventures#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/hexa-labs#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/collider#section-investments

https://www.crunchbase.com/organization/ezra#section-investors

https://www.crunchbase.com/organization/base2#section-overview

5- Yol Haritası

Beam şu anda açıkcası yol haritasının önünde ilerliyor. Mart ayında çıkması beklenen wallet şubatta kullanımda. Yol haritasında bolca ikincil katman geliştirmeleri var. Değer saklama dışında hızlı transfer konusunda da çalışmalar yapıyorlar. Bu arada çok önemli bir nokta eğer bir projenin yol haritasında “x borsasında listelenme” yazmıyorsa. Kaliteli bir yol haritasına baktığınızı söylebilirim.

Beam Yol Haritası

6- Dökümantasyon

https://docs.beam.mw/BEAM_Position_Paper_v0.2.2.pdf

https://documentation.beam.mw/en/latest/

7- Sosyal ağlar ve Topluluk

Beam, Sosyal ağları

Beam’in MW hype’ından ötürü arkasında hatrı sayılır bir topluluk var. Yukarıda rakamların bulunduğu topluluklar dışında aktif bir discord kanalı da mevcut.

8- Partnerlikler

a) Yaklaşık iki hafta önce LTC ceosu Charlie Lee Beam ile potansiyel partnerliklerinden bahseden bir tweet attı.

Bu tweetten iki sonra bu sefer Beam, MW’yi LTC üzerine eklemek için gelecekte çalışacaklarını duyurdu.

Her ne kadar Charlie Lee’nin de kötü bir ünü olsa da 2 ay evvel çıkan bir coinin marketteki en eski coinlerden biriyle partnerlik yapması takdir edilesi.

b) Yakın zamanda Japon Kamu grubu Recruitten mainnetten önce yatırım aldıklarını açıkladılar. Asya pazarının büyüklüğünü düşünürsek bu hamleleri de çok yerinde. Ayrıca yakın takip ederseniz Beam Japan diye çok büyük bir toplulukları var.

9- Planlanan buluşmalar

Yakın zamanda İspanya ve İngiltere’de iki buluşma yaptılar. Eminim ki günün birinde yolları bizim buralara da düşecektir.

10- KOD (Bu Bulldog’un FA’sında yok Squanch özel :P)

Beam ilk çıktığında walletta kritik bir hata bulunduğunu açıkladılar. Her ne kadar buna çok hızlı reaksiyon vermiş olsalar da kod acaba sağlıklı mı diye merak ettim. Kodun analizi yapan çeşitli siteler var. Onlardan bir tanesini buraya atıyorum kodun gayet sağlıklı ve özenli olduğunu belirtmişler.

https://cryptobriefing.com/beam-code-review-mimblewimble-evolved/

11- Linkler

Website https://www.beam.mw/

Türkçe Beam twitter https://twitter.com/BeamTurkey

Twitter https://twitter.com/beamprivacy

Github https://github.com/BeamMW/beam

Geliştirici topluluğu Gitter https://gitter.im/beamprivacy/Lobby

Reddit http://reddit.com/r/beamprivacy

Discord https://discord.gg/KxszUVr

Medium https://medium.com/beam-mw

Forum https://forum.beam-mw.com/

Bitcointalk https://bitcointalk.org/index.php?topic=5052151

--

--

Muhabbit
Muhabbit

Written by Muhabbit

Kriptoya dair her şey, tek yerde. #Bitcoin, #Blockchain, #altcoin haber, bilgi ve analiz. https://linktr.ee/muhabbitcom

No responses yet